Saturday, November 15, 2008

Kenapa??



aku tak paham la naper rokok still dijual walaupun byk kesan negatif yg ada...
dah la yg hisap rokok tu satu hal, yg kita tak hisap rokok ni terdedah kepada asap rokok tu pun berbahaya....




kandungan dalam rokok tu pun ada macam2 bahan kimia...
setiap batang rokok yg dinyalakan tu mengeluarkan lebih 4000 bahan kimia beracun yg membahayakan dan membawa maut... so bayangkan setiap sedutan tu berapa byk bahan kimia yg masuk dalam badan org hisap rokok tu... tambah plak org sekeliling terdedah kpd asap rokok tu tak pasal2 gak ada peluang nak kena kanser atas sbb org lain punya pasal...




kat Malaysia ni, akibat merokok je dah sumbangkan 10000 kematian setahun, 30% drpdnya disebabkan 10 jenis KANSER (paru-paru, mulut, esofagus, tekak, pankreas, pundi kencing, buah pinggang, serviks, kolon dan perut) dan selebihnya berpunca daripada serangan jantung dan strok...




dah tu, sekotak rokok tu dah la mahal tp ada gak org sanggup beli... kan lg bagus kalau duit tu simpan ke tak pun beli brg yg lg berfaedah drpd rokok tu.... huhu... tak paham tul la...


saper2 yg sayangkan nyawa tu " Katakan Tak Nak kepada Rokok"




**ada sapa2 leh explain tak naper rokok still leh dijual???

6 comments:

Faisal Admar said...

tolong print bagi kat abah sat. haha!

Green Mosquito said...

faisal admar
print bg kat abah??
huhu... tak nak..
hehehe...

Hidayah Admar said...

hahahaha.
nih la faisal's junior...

FACT !

nurul said...

uik... ganaz nak print bg kt abah... sat nk print bg kt shahrul...:D... nie bila tahun pulak nk update??

Green Mosquito said...

hidayah
huhu.. ni utk jg kesihatan okeh...

nurul
ala.. kak habaq ja kat abg sharul..
hehe...

zuzaiznur said...

rokok cm penenang la.
hehe.org ckp if nk mati,takya rokok pon mati gak kan?
hehe.
depends kpd individu.
byk rezen why org smoke..
pasif,heavy o sosial smokers.same je bhaye nye..

p.s* saya tak smoke ok.sbb asthma.huhu